Woensdag 28 november 2012

Het plan is om naar Kumusha (het platteland/thuis) te rijden om daar opnieuw de coördinaten op te nemen en door te geven aan Arjen die dit nodig heeft voor het vooronderzoek naar water in de bodem. Het boren en plaatsen van een pomp kan nog wel even duren. This is Africa!

Ondertussen wil ik met Davidson het landschap aldaar zo bewerken dat het water er optimaal benut wordt. We willen grote terrassen aanleggen, zodat het regenwater van het ene terras in het andere loopt. Egaliseren van de bodem is hierbij belangrijk. Het water kan zo de grond in zakken in plaats van er overheen stromen. Als afscheiding stapelen en metselen we muurtjes. De krachtige stroom die over het terrein loopt als het heftig regent willen we in dammen en verwerken in de terrassen, zodat het zijn kracht verliest.

Ik zou een grote dieplepel kunnen huren om het werk te doen, maar ik geef er de voorkeur aan om de lokale bevolking te betalen voor het werk. US$5 per dag is hier het gemiddelde dagloon voor de middelman. Voor de lunch zorgen we dan ook. Het zou kunnen dat de mensen meer gaan vragen, omdat ze een murungu (blanke) zien. Ik wil Davidson zoveel mogelijk laten regelen en uitbetalen. Ik zelf ga lekker meehelpen met graven en bouwen.

Vandaag gaan we inkopen doen. Cement, kruiwagens, scheppen en eten. Ook nemen we extra jerrycans mee voor water. Anders mogen we straks zelf in de rij gaan slapen om aan ons portie water te komen.

Ik weet dat de confrontatie met de huidige droogte moeilijk zal zijn. Daar sta ik straks met een zak vol geld en een plan. Mensen zullen mij vragen om water, eten en geld voor het ziekenhuis. Nou ik kan je vertellen dat ik dit elke keer weer ongelofelijk moeilijk vind. Met geld kun je levens redden. Direct of indirect.

Ik vind het lastig om mijn idee te voelen als een mooi en nobel streven. Ik voel me soms schuldig om mijn droom te verwezenlijken te midden van armoede, ellende en dood.

Maar hier zing je volluit als je water in het vooruitzicht hebt, hier breng je dansend en zingend iemand naar zijn graf. Hier leef je het leven nu, want je weet niet wat er morgen is.

Waarom denken hoe het anders kan, this is how life is and it is ok! Zie ***

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

deze website …

.... is mogelijk gemaakt door

concLucie

uw partner voor advies en ondersteuning op het gebied van communicatie, PR en organisatie

uw hart voor de zaak verwoord en zichtbaar

Meer informatie: info@conclucie.nl
www.conclucie.nl

nieuwsbrief

wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief, klik hier.