Je bent er al maar je danst je weg terug.

***Als je je wilt bevrijden van je verlangens naar iets anders dan dat wat er is, dan kun je in  Afrika je hart ophalen. Hier kun je meer dan waar dan ook vertrouwen op de perfectie van alles wat er is. In Afrika kun je niet anders zijn dan een groot liefhebber van de realiteit in al zijn waarheid en schoonheid. Omarm het leven helemaal zoals het zich aan je voordoet, in plaats van te worstelen met hoe die zou moeten zijn.

Dit klinkt erg mooi en simpel, maar vergis je niet hoe we gehecht zijn aan onze normen en waarden. De schoonheid van Afrika absorberen kunnen we pas als we er voor open staan en onze westerse gehechtheid kunnen ontspannen.

Ik ben nu een week in Zimbabwe en elke keer geniet ik weer opnieuw van dit land en zijn mensen. Elke keer opnieuw omdat ik mezelf hier zo tegen kom. Kom ik mijzelf tegen, dan groet ik mijzelf, neem mij bij de hand en laat ik mij de schoonheid van het leven zien.

Ik heb al zo’n us$ 100 gespendeerd aan telefoon en internet. Dat terwijl ik zelf een reis organiseer met het thema: Back to the roots. Een reis waarin ik de mensen wil adviseren om dat wat je verbinding met je wortels blokkeert los te laten. Dan heb ik het onder andere over de mobiele telefoon, het internet en de fotocamera. Dit zijn elementen in ons bestaan waaraan we zo gehecht/verslaaft zijn geraakt, dat ze bijna een nieuwe wortel van ons bestaan hebben gevormd. Nu voel ik meer dan ooit hoeveel onrust het geeft. Het gevoel van moeten….moeten laten weten dat het goed met me gaat, moeten laten zien hoe mooi het hier is. Op de hoogte blijven van wat er thuis gaande is, is een must.

Soms kan ik zo goed de eenzaamheid in mijzelf voelen, dat ik niet weet of ik wat moet eten, even sms’n of moet gaan internetten.

Kortom: zie ***

Ik mag ontspannen! Hier is de planning en timing niet perfect. Dit geeft spanning en onrust en zelfs heimwee naar hoe het anders kan.

Maar als ik het nu eens omdraai.
Ik mag onrustig zijn! Hier is de planning en timing perfect. Dit geeft ontspanning en rust en zou zelf niet meer anders willen. Ook al gaat de planning van zaken totaal anders dan gepland; Dit is Afrika ik mag er zijn.

Loslaten is een grote kunst die je hier goed beoefenen kunt.

Loslaten:

Dat het onhygiënisch is dat kinderen met snotterbellen wel eens op de nog te bakken vis spuigen.
Dat je je geld beter kunt besteden aan voedsel dan aan een mobiele telefoon.
Dat de telecompanies grote dieven en geldwolven zijn.
Dat de afspraak wordt nagekomen.
Het beter te weten.
Te weten wat ze hier nodig hebben.
Te weten hoe het moet.
Wat een leven hier waard is.
Om in twee werelden te zijn.
Niet europees / westers te willen denken.
Dat hier al zoveel shit naar toe is gebracht en het weinig goed heeft gebracht.
Dat ze hier beter af waren zonder ons.
Dat wij onze rijkdommen te danken hebben aan de armoede hier.
Dat de mensen hier elkaar de kop in slaan om dat te krijgen wat wij weggooien in Europa.

Kortom zie ***

Een reactie op 4e update Je bent er al maar je danst je weg terug

  • marieke schreef:

    wat een prachtige blogs schrijf je. Ik had ze nog niet eerder gezien, maar heb net update 3 en 4 gelezen en ben zeer benieuwd naar de rest. Hartegroet en tot dans, Marieke annink-bouma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

deze website …

.... is mogelijk gemaakt door

concLucie

uw partner voor advies en ondersteuning op het gebied van communicatie, PR en organisatie

uw hart voor de zaak verwoord en zichtbaar

Meer informatie: info@conclucie.nl
www.conclucie.nl

nieuwsbrief

wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief, klik hier.