Harare 24 november 2012

Hier zit ik op de veranda van de familie Nyaude in Zimbabwe. Het is 6.00 uur en de zon schijn volop. De kinderen spelen om me heen.

Ik kom al 20 jaar in Zimbabwe en ken de familie ook al net zo lang. Davidson is mijn zwarte broer. Hij is 42. Hij is getrouwd met Mabel zij is 39. Ze hebben vier kinderen. Ferry (22) Clarckson (18), Faith (12), Clife (2). Ook hebben ze nog een geadopteerde zoon Kudzwa (14). Hij is de zoon van de overleden oudere broer John.

Ik voel me hier thuis en op mijn gemak.

Elke keer sta ik weer versteld over de grote tegenstellingen en hoe we samen leven op deze aarde. Ik snap er geen kloot van.

Elke keer als ik hier net aan kom, mag ik me weer losmaken van frustraties en het gevoel dat ik het beter weet. Frustraties omdat ik weet wat ik thuis aan spullen en gereedschap (over) heb. Frustraties over onze welvaart en overvloed. Ik zie hier hoe mensen met de dingen omgaan en ik heb het gevoel het beter te weten. Ik heb het gevoel het beter te weten over hoe je de moestuin het beste kunt bewerken. Ik heb hier de neiging de mensen te vertellen dat je afval niet zomaar van je af op straat gooit. Hier ligt de tuin vol met afval, zakjes, fietsonderdelen, batterijen etc etc. Maar rondom het huis wordt elke ochtend geveegd. Ook het huisje wordt elke dag geveegd en gepoetst.

Hier gelden andere overtuigingen en andere waarheden. Hier zijn andere dingen belangrijk, of mag ik zeggen hier zijn een heleboel zaken niet zo belangrijk. Waar je geen waarde aan hecht, dat geeft je geen stress.

Ik mag me weer losmaken van mijn eigen druk van al mijn gedachten en ideeën. Alles wat ik nog vind dat ik moet doen hier. De aanjager mag uit. Ik mag zitten, ik mag zijn, ik mag genieten, ik mag ontspannen. Ik hoef helemaal niets. In feite hoef ik echt niets, want er wordt hier prima voor mij gezorgd als gast. ’s Ochtends brood met margarine en een omeletje. ’s Avonds Zadza met groenten. Zadza is het lokale eten, maispap ingedikt tot een gezonde stevige brei die we met de handen eten. Vooraf komt eerst dochterlief Faith (12) met de bak met water om onze handen in te wassen. De oudste dochter Ferry (22) is net een jaar het huis uit, getrouwd en woont met haar man en baby in de buurt. Dochters zijn samen met moeder verantwoordelijk voor het huishouden. De man zorgt voor de poen.

Met Davidson ben ik in overleg hoe we ons waterproject in stroom kunnen brengen.

We willen het gebied verder laten onderzoeken of het geschikt is voor boring en tegelijkertijd willen we het bestaande gebied bewerken om zo optimaal gebruik te maken van de regen die er valt. Als het erg regent, dan is het ook vaak met bakken tegelijk uit de lucht.

We willen het land egaliseren, zodat het water er in kan trekken inplaats van er overheen stromen. We zouden hier een kraan voor kunnen huren, maar ik geef de voorkeur aan het inhuren van de lokale bevolking zodat zij ook iets kunnen verdienen.

Tot zover even uit een heet Zimbabwe (30graden) zonder regen.

Zwetende groeten, Silvan

 

2 reacties op 1e update vanuit Zimbabwe, 24 november 2012

  • irene,familie schreef:

    klinkt heerlijk.houden zo. hier ook alles oke. gr.irene.

  • Marja schreef:

    Een paar minuten geleden de telefoon opgehangen na een fijn gesprek met Elisabeth. Tot nu toe had ik jou site nog niet bezocht en lees nu hoe je dag eruit ziet in Zimbabwe. In mijn verbeelding zie ik je zitten in de zon met zweetdruppels op je gezicht. Heb me aangemeld voor je nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het leven daar en hoe het jou vergaat in den verre. Ook ben ik nieuwsgierig hoe het waterproject vorm gaat krijgen.
    Heel veel succes en ontstress maar lekker broertje. 😎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

deze website …

.... is mogelijk gemaakt door

concLucie

uw partner voor advies en ondersteuning op het gebied van communicatie, PR en organisatie

uw hart voor de zaak verwoord en zichtbaar

Meer informatie: info@conclucie.nl
www.conclucie.nl

nieuwsbrief

wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief, klik hier.