Harare, 31 november 2012

He levensgenieter,

Dit is Zimbabwe dit is Afrika hier loopt het anders dan gepland.
Mijn idee een gat te boren en een pomp te plaatsen mag even wachten. Ook mijn plannen om het landschap te verbeteren om optimaal het regenwater te gebruiken schuift op naar waarschijnlijk volgend jaar.

Iets wat ik wel in mijn achterhoofd had, maar naar mijn idee wel goed zou komen, is de politieke situatie. Je komt naar Zimbabwe om daar wat moois te creëren, je droom te verwezenlijken en de bevolking te helpen.
Donderdagavond, voor we wilden vertrekken, kwam Davidson me vertellen dat hij babba Ben had gesproken. Babba Ben is een oom en woont in Kumusha. Babba vertelde ons dat het niet veilig is om naar Kumusha te gaan. Net nu de droogte zo erg is en de mensen hier sterven van de dorst, moet president (dictator) Robert Mugabe verkiezingscampagnes gaan voeren voor zijn ZANU PF party.
En dit is niet ff wat postertjes ophangen, flyeren, speechje hier speechje daar, nee hier gaat het om het zaaien van zoveel mogelijk angst bij de mensen, zodat ze maar ZANU PF stemmen. Zal niet te veel in detail treden, maar dit gebeurt met grof geweld. Knokploegen met dronken gasten leven zich uit op de lokale bevolking. Mishandeling, marteling, verkrachting en moord alles in de naam van de president. Ik hoor hier de meest gruwelijke verhalen.
 
Als alles meezit kun je creëren wat je wilt, maar wat nu als het tegenzit?
Nou mooi is dat …………… ik voel me verdrietig en ongelofelijk boos. Ik heb de neiging om gewoon daar aan de slag te gaan en de mensen niet in de steek te laten. Maar aan een dooie Silvanus heeft niemand wat en ik al helemaal niet. 
Ik mag alles weer nemen zoals het is. Accepteren dat dit niet mijn oorlog is. Accepteren dat de wereld prachtig is, maar ook zo verrot.
AAAAHHHH!! kan het wel uit schreeuwen. KLOTEN ZOOI!

Het universum is perfect! Het universum maakt nooit een vergissing. Maar om alles wat zich aan je voor doet te erkennen als de perfectie van het universum ………………………….

Wat nu??
Zondag gaan we naar Kumusha om alleen even de coördinaten op te nemen en dan weer wegwezen. Even een glimp opvangen van de plek waar ik zo verliefd op ben en dan weer foetsie. Het geld maar op de rekening laten staan en wachten tot de kust weer veilig is.
Zo heb je een plan en zo blijft de droom een droom om naar toe te dromen. Ik zal de tijd ook benutten om wat meer onderzoek te doen naar pompen. Het liefs zou ik een solar pomp installeren. Eén op zonne-energie. Ook realiseer ik me dat 5600 euro niet genoeg is voor boren en de pomp.
Het boren en de onderzoeken komen toch al gauw op 8000 Amerikaanse dollars. Ik zou dit eventueel voorschieten en dan verder inzamelen komend jaar. Maar nu wordt het waarschijnlijk toch een jaartje verder.

Ondertussen ben ik hier in de tuin aan het werk. Ze hebben hier een moestuin in hun eigen afvalhoop of een afval hoop in hun moestuin.
Overal ligt plastic, glas, oude schoenen, blikjes en batterijen. Daartussen groeien de mais, tomaten, snijbiet (ja ook hier Elisabeth) en kool.
Kranen lekken hier en afwaswater wordt niet benut. Ook hier binnen deze vier muren kan ik nog wat helpen om een paradijs te maken of is het al perfect?

   

Vanochtend begonnen om rondom de kraan te bestraten en later het geheel met cement te bedekken. Een mooi plateau waarvan het water netjes de tuin in kan lopen. Om 6.00 uur begonnen en om 11.00 uur relaxen.   IT     IS     TOO    HOT! Wel heerlijk om zo lichamelijk en creatief bezig te zijn.

  

 
Ik vind het nog wel lastig de mensen te vertellen hoe het ook zou kunnen.

Ook voel ik vaak mijn eigen onrust en eenzaamheid. Zit nu te denken waar ik heen zal reizen nu ik tijd over heb. Het liefst doe ik dit met iemand samen. Ik zal een briefje ophangen in de backpackers lodge voor een reismaatje. Ik heb wel weer zin in een reisje.

 

2 reacties op 5e update – dit is Zimbabwe dit is Afrika hier loopt het anders dan gepland

 • leo van Vliet schreef:

  Hoi lieve en avontuurlijke Silvan.
  Moet geweldig zijn om daar te zijn
  Jou inzet doet er toe en maakt het leven en de maatschappij daar beter.
  Met onze inzichten willen wij soms te snel en te veel, wens je daarom ook veel geduld.
  Ondanks alles wat daar mis gaat, genieten de mensen van het moment en hebben een rotsvast vertrouwen.
  iets waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen.
  Het leven is zoals het is goed en slecht.
  Hoop je snel weer in gezondheid te mogen ontmoeten.

 • Anneke Schmidt-Pronk schreef:

  Hoi lieve Silvan,
  Lees zo veel frustratie, hoopt dat dit een steuntje in je rug is.
  Dacht je misschien dat je daar was om te helpen kom jezelf tegen.
  Misschien komen we in die omstandigheden terecht of zoeken we ze juist op om onze eigen pijnplekken of overtuigingen te helen. En verandert de omgeving, of kiezen we er voor om op een andere plek te zijn als we zelf geheeld zijn en zien dat er voor ieder mens, dier, plant een eigen plan is en dat we alleen ons zelf mogen (kunnen) helen. Daarna zijn we een lichtend voorbeeld en prikkelen andere om te volgen.
  Jouw licht is ongetwijfeld niet voor niets nu daar en misschien is het nog nu niet altijd duidelijk blijf geloven en vertrouwen in de perfectie van alles.
  Keep shining. Love and Light Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

deze website …

.... is mogelijk gemaakt door

concLucie

uw partner voor advies en ondersteuning op het gebied van communicatie, PR en organisatie

uw hart voor de zaak verwoord en zichtbaar

Meer informatie: info@conclucie.nl
www.conclucie.nl

nieuwsbrief

wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief, klik hier.